Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MTT legfrissebb hírei

A Magyar Transzplantációs Társaság ajánlása a COVID-19 elleni vakcináról szervátültetésre váró és szervátültetett betegek részére

2021.02.12. - MTT

A COVID-19 pandémia a szervtranszplantáltak számára is komoly veszélyt jelent. Sajnos, eddig nem áll rendelkezésünkre olyan hatékony vírusellenes gyógyszeres kezelés, ami a vírus szaporodását és a súlyos, életet veszélyeztető állapotot kivédhetné, de a fertőzés vakcinával való megelőzése már rendelkezésünkre áll.

A vakcinák több típusát a hatóságok jóváhagyták és sok országban, így Magyarországon is már alkalmazzák.

Szervtranszplantáltak védőoltásával kapcsolatban nem történt klinikai vizsgálat, azonban az egyéb oltásokkal szerzett tapasztalok alapján a vakcina alacsonyabb hatékonysága várható, mint a nem transzplantáltaknál.

A szervtranszplantáltak mielőbbi oltása javasolt, lehetőleg a leghatékonyabb vakcinával. Minden olyan SARS-CoV-2 védőoltást lehet alkalmazni, aminek az elfogadott alkalmazási előiratában a szervtranszplantáció nem jelent kontraindikációt, nem tartalmaz élő, attenuált vírust vagy replikációképes vírus vektort.

Minden szervtranszplantált oltása ajánlott függetlenül attól, hogy átesett-e korábban COVID-19 fertőzésen, vagy SARS CoV-2 antitestek kimutathatók-e szervezetében. Az immunszupprimáltak újra fertőződéséről szóló korábbi esettanulmányok alapján feltételezhető, hogy az első fertőzés nem zárja ki az újra fertőződés lehetőségét.

Az oltás ideális időpontja még bizonytalan a szervtranszplantációt követően, ezért azt megelőzően kérjük, hogy a beteg egyeztessen a kezelőorvosával. Javasolt az oltást a vese-, hasnyálmirigy- és májtranszplantáció után három hónappal, szív és tüdő átültetés után 6 hónappal elvégezni. A járványügyi helyzet változása esetén az előny és hátrány mérlegelése után ez a javaslat felülbírálható.

Javasolt a szervtranszplantáltakkal egy háztartásban élő személyek mielőbbi oltása, mivel a háztartásokon belüli átvitel aránya magasnak bizonyult.

Szervtranszplantációs várólistán levő betegek oltása javasolt azzal a vakcinával, ami hozzáférhető és az alkalmazási előiratuk szerint nincs számukra kontraindikáció. A transzplantáció előtti védőoltástól magasabb hatékonyság várható, mint a transzplantáció után.

Életmentő műtétet (szív, tüdő, máj) megelőzően kapott, nem élő, attenuált vírust vagy replikációképes vírus vektort tartalmazó oltás nem kontraindikációja a transzplantációnak.

A Comirnaty, Moderna és az Astra Zeneca alkalmazási előiratában nem szerepel kontraindikáció a szervtranszplantáltak számára.

A Sputnik V előirata szerint nem javasolt krónikus vesebetegségben vagy májbetegségben, endokrin betegségben, jelentős pajzsmirigyfunkciós eltérésekben, nem megfelelően kezelt cukorbetegségben, súlyos vérképzőszervi betegségekben, epilepsziában és más központi idegrendszeri betegségekben, akut koronária szindrómában és akut agyi keringési történés esetén, szívizomgyulladásban, szívbelhártyagyulladásban, szívburokgyulladásban, autoimmun betegségben szenvedőknél.

Immunszuppresszív szert szedőknél az oltás előtt meg kellene szakítani a kezelést legalább egy hónapig, ami szervtranszplantáltak esetén életveszélyes állapothoz vezethet, így nem javasolt a használata.

Mindezeket figyelembe véve, a jelenlegi tudásunk szerint a Pfizer (Comirnaty), Moderna és az AstraZeneca védőoltás megfelelő biztonsággal alkalmazható, de szervtranszplantáltakkal kapcsolatos klinikai vizsgálat ezzel a vakcinákkal sem volt.

A Moderna és az AstraZeneca 18 év felett, a Pfizer (Comirnaty) 16 év felett adható be.

Az ajánlás új, bevezetésre kerülő, elfogadott védőoltások megjelenésekor, az ismeretek bővülésekor felülvizsgálatra szorul.

Felhasznált források:

https://tts.org/26-tid/tid-resources/850-tid-covid-19-guidance-focused-review-sars-cov-2-vaccines-in-transplant-recipients

Alkalmazási előírások:

- Comirnaty koncentrátum diszperziós injekcióhoz COVID-19 mRNS vakcina (nukleozid-módosított)

- COVID-19 Vaccine Moderna diszperziós injekció COVID-19 mRNS-vakcina (nukleozid-módosított)

- COVID-19 Vaccine AstraZeneca szuszpenziós injekció COVID-19 vakcina (ChAdOx1-S [rekombináns])

- Tájékoztató szakembereknek Gam-COVID-Vac, kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus-fertőzés megelőzésére. 2020. október 28.

 A tájékoztató .pdf-ben letölthető ide kattintva

 

A betegek gyakran feltett kérdései (2021.02.17.):

 

 • Beoltassam magam a SARS-CoV-2 fertőzés ellen?

Minden 16 év feletti egyénnek javasolt a védőoltás a COVID19 ellen. A 16 év alattiak egyelőre nem kaphatnak SARS-CoV-2 vakcinát.

 • Sürgős, hogy beoltassam magam?

Az egyes országoknak teljesen más szabályaik vannak. Sok ország jelenleg ebben a pillanatban az időseket, egészségügyi dolgozókat, valamint az idősotthonok lakóit és személyzetét helyezi a lista élére.

 • Melyik számomra a legjobb vakcina?

Bármelyik törzskönyvezett (az amerikai és az európiai gyógyszerbizottságok, FDA ill. EMA által elfogadott) vakcinával való oltás javasolt. Általánosságban elmondható, hogy jobb oltani, mint egyáltalán nem oltani. A klinikai vizsgálatban jelenleg tesztelés alatt álló, illetve az egyéb, még nem elfogadott oltóanyagok alkalmazása nem javasolt immunbetegségben, vagy immunterápiás kezelés során.

 • Átestem a COVID-19 betegségen és meggyógyultam, szükséges-e oltást kapnom?

Jelenleg erre nézve nincs adatunk, de a COVID-19 utáni oltás biztonságosnak tekinthető, és potenciálisan védelmet nyújt a további fertőzés ellen.

 • Kaphatok-e oltást, ha immungátló gyógyszereket szedek?

Igen, kaphat. Talán az egyetlen kivétel a rituximab. Amennyiben Ön ezt a szert kapja, forduljon kezelőorvosához.

 • Zavarják-e az oltások az immunszuppresszív vagy immunterápiás kezelésemet?

Nem.

 • Kivel konzultáljak az oltás előtt: a háziorvosommal vagy a kezelőorvosommal?

Ha az alapbetegségével összefüggő konkrét kérdése van, akkor a kezelő szakorvosához forduljon.

 • Milyen adatok szükségesek a helyes döntéshez?

Az alapbetegség-aktivitás, a gyógyszeres kezelés és az esetleges társbetegségek ismerete.

 • Mi a helyzet a vakcinák mellékhatásaival?

Jelenleg még nehéz konkrét választ adni, de a fent említett, részletesen vizsgált vakcinák biztonságosak, mellékhatásaik hasonlóak az influenza elleni oltásokkal. Immunszuprimált betegekben előfordulhat, hogy a vakcinára adott immunválasz nem olyan erősségű, mint az egészséges egyénekben, és a jelenlegi protokoll alapján adott 2 oltás nem elég a kívánt hatásosság eléréséhez.

 • Mit tegyek az immunológiai alapbetegségem fellángolása esetén?

Forduljon kezelőorvosához.

 • Ha súlyos mellékhatások jelentkeznek?

Ez nem valószínű, de forduljon a kezelőorvosához.

 • Aktiválhatja az oltás az immunbetegségemet?

Ez nem valószínű, de erre nézve még nincs elég tapasztalatunk.

 • Szükségem lesz-e a COVID-19 védőoltásra évente, mint más oltások, például influenza esetén?

Erre még most nem lehet pontos választ adni, den nem kizárt, hogy igen.

 • Mi a helyzet a hosszú távú mellékhatásokkal?

Ma még erre nem tudunk határozott választ adni, de eddig a tesztelt vakcinák megfelelően biztonságosak.

 • Fenyeget az, hogy bennem a COVID-19 súlyosabb formája alakul ki?

Az eddigi megszerzett tapasztalok alapján előre nem számítható ki, hogy kinél alakul ki a betegség súlyosabb formája, de immunhiány esetén a kockázat magasabb lehet.

 • Az immunszuppresszív gyógyszereim növelik-e a súlyosabb COVID-19 betegség kockázatát?

Az immunológiai kórképekben alkalmazott gyógyszerek többsége mellett nem észleltek súlyosabb vírusfertőzést. Eddig az egyetlen olyan kezelés, amelyről kimutatták, hogy a COVID19 súlyosabb formáival jár, a magasabb adagú kortikoszteroid tartós szedése vagy a rituximab kezelés.

 • Daganatos betegség miatt kapok immunkezelést, felvehetem a védőoltást?

Akár törzskönyvezett, akár klinikai vizsgálatban alkalmazott immunterápiás gyógyszeres kezelésben részesül, mindenképpen javasolt az oltás felvétele. Az oltás előtt mindenképp egyeztessen a kezelőorvosával, mivel a vakcinálás minden esetben egyéni elbírálás alá esik. A vakcina és az immunterápia között gyógyszerkölcsönhatás nem ismert.

 • Többféle allergiám ismert, megkaphatom az oltást?

A SARS-CoV-2 vakcina esetében elsősorban az azonnali típusú, anafilaxiának nevezett allergiás reakció fordulhat elő, emiatt szükséges a beoltott egyének megfigyelése 15-30 percig az oltást követően. Ha anafilaxiának megfelelő allergiás reakciója volt korábban, pl. bizonyos ételekre vagy gyógyszerekre, az oltás beadása előtt mindenképp egyeztessen allergológus orvossal illetve az oltóorvossal. Egyéni elbírálás alapján a védőoltás ilyen esetekben is beadható, azonban ezt mindenképp kórházi körülmények között, megfelelő előkészületeket követően lehet kivitelezni.